Пн. Вер 16th, 2024

Переговори висять у повітрі? «денацифікацію»

На росії ходять чутки, що там розглядають можливість завершення війни через обмін територій на демілітаризацію. Про це написав директор євразійської програми Інституту відповідального державного управління Квінсі Анатоль Лівен у колонці для Foreign Policy.

Лівен зазначив, що нещодавно конфіденційно обговорював питання війни з різними представниками росії. Він вважає, що лише невелика частина російської еліти підтримує ідею повної перемоги Росії в Україні, зокрема анексію нових територій чи створення проросійського режиму в Києві.

Переважна більшість прагне якнайшвидшого припинення вогню уздовж нинішніх ліній фронту, вважаючи, що українські війська не зможуть повернути значну частину втрачених територій.

Українське вторгнення до Курської області викликало серйозне занепокоєння в адміністрації Путіна, ставши черговою невдачею серед низки інших проблем, починаючи з поганого планування початкового вторгнення. Серед російської еліти мало хто поважає Путіна як військового лідера, але існує значне схвалення економічних досягнень його уряду в умовах західних санкцій і адаптації російської промисловості до потреб війни.

Лівен зазначив, що серед його контактів не було розбіжностей у питанні необхідності українського нейтралітету. Проте деякі представники російського істеблішменту серйозно розмірковують, як забезпечити мирне врегулювання без офіційних військових гарантій Заходу та постачання зброї Україні. Обговорюються ідеї мирного договору, ратифікованого Радою Безпеки ООН і БРІКС, а також демілітаризованих зон під охороною сил ООН.

Більшість вважає, що, якщо Захід погодиться з ключовими російськими вимогами, Росія може поступитися в інших сферах.

 

Щодо вимоги про «денацифікацію»  України, деякі вважають, що Росія могла б погодитися на «дружній» уряд у Києві, що може означати зміни в режимі.

 

Однак важко уявити, щоб будь-який демократично обраний український уряд залишався дружнім до Росії надовго.

Російська еліта певна, що міжнародне формальне визнання світом російської анексії українських територій неможливе. Путін, ймовірно, вирішуватиме позицію Росії на переговорах і може бути готовий укласти угоду, де території України будуть демілітаризовані під українською адміністрацією, а їхній статус обговорюватиметься пізніше.

Власні російські вимоги визначатимуться результатами на полі бою. Якщо українці зможуть утримати чинну лінію, саме по ній пройде остаточне припинення вогню. Якщо ж українці зазнають поразки, можливі нові територіальні захоплення.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.