Сб. Лип 27th, 2024

Існують стереотипні «картинки», які виникають у пам’яті, коли ми згадуємо те чи інше слово. Наприклад, коли мова йде про букет, у більшості він асоціюється з трояндами. А коли згадують про гвоздики – виникає однакова картинка червоної квітки з «бахромою».

гвоздика

Але мало хто здогадується, що гвоздика дуже багатогранна і окрім всім відомої «букетної» голландської має ще безліч варіацій. Саме з цим асортиментом пропонують ознайомитися консультанти УкраФлора. Бо, виявляється гвоздика може бути різною, і відрізнятися не лише за кольорами, а й розмірами, формою і особливостями догляду.

Для букету чи для вирощування?

Голландські гвоздики у червоній та бордовій гамі мають дуже урочистий вигляд. Тому не дивно, коли мова йде про букети колегам-ювілярам, саме ці квіти використовуються частіше. Білі гвоздики теж голландські користуються попитом коли треба подарувати букет жінці. Також оригінально виглядають квіти в рожевій та навіть фіолетовій гамі.

А от для висаджування чи презенту у вазоні краще підійдуть гвоздики китайські та турецькі. Вони відрізняються меншими розмірами, але при цьому виглядають дуже мило.

Букет створений з гвоздик має здатність радувати своїм свіжим виглядом на протязі довгого терміну. А те що квітка прекрасно поєднується з іншими рослинами зробили її улюбленицею флористів. Причому в букеті шикарно виглядає і гвоздика голландська і «кущова». Щодо видів то флористи виділяють гвоздики:

  • Турецьку яка ще отримала назву за свою зовнішність «бородата»:
  • Китайську;
  • Голландську (ще її називають садовою);
  • Шабо (різновид голландської);
  • Перисту;
  • Трав’янку;
  • Польову;
  • Альпійську.

Кожна варіація має свої особливості в плані форми квітів та ї розмірів, а також кольорова гамма відрізняється в залежності від виду та сорту. Головне, улюблениця флористів – голландська гвоздика доступна споживачам круглий рік, бо вирощують її як правило в теплицях. Отже купити її вийде навіть взимку.

Для букетів використовують високорослу та середньо рослу гвоздику голландську, а для прикрашання навколишнього середовища (ландшафтний дизайн) використовують низькорослу.

Букети з гвоздик (монохромні) актуальні як для чоловіків, так і для жінок – головне визначитися з кольором. Щодо квіткових композицій, то гвоздика прекрасно виглядає в тандемі з айстрами, доповнює лілії і навіть не «загубиться» на фоні хризантем. Будь-які рослини в комбінації з гвоздиками виглядатимуть стильно. Завдання флориста підібрати квіти за кольором і видом. Десь потрібно використати класичну голландську, а десь додати кущової (коли є кілька стебел на одному більшому стеблі і відповідно кілька суцвіть).

gvozdika_bouquet.webp

Для прикрашання інтер’єрів ці рослини також використовуються, тим більше, що гвоздика позиціонується як квітка середнього  цінового сегменту і, як стверджують експерти UkraFlora, доступна всім і у вигляді букетів, і у вигляді рослин у вазонах, і у вигляді посадкового матеріалу.

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.