Нд. Чер 30th, 2024

Священника обміняли на українських військовополонених

В рамках останнього обміну полоненими до росії потрапив засуджений в Україні митрополит УПЦ МП Іонафан, який виправдовував російську збройну агресію.

РосЗМІ пишуть, що Кирило зустрівся з Іонафаном і нагородив його церковним орденом Сергія Радонезького I ступеня.

Митрополит Тульчинський і Брацлавський УПЦ МП Іонафан (Єлецьких) засуджений до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Це рішення суду згодом підтвердив Вінницький апеляційний суд.

12 червня під час судового засідання митрополит Іонафан відмовився бути внесеним до списку на обмін військовополоненими.

Втім, за словами офіційного представника Генштабу ЗСУ Андрія Ковальова, митрополит УПЦ (МП) Іонафан був частиною проведеного 25 червня обміну військовополоненими з Росією. Іонафан дав згоду на свій обмін 10 квітня цього року.

Очільник РПЦ Кирило відзначив, що Іонафан «за свою вірність Патріархові Російської Православної Церкви, за неготовність іти на компроміси, які межують зі зрадою,  зазнав скорботи значні».

У відповідь Іонафан подякував «за труди нашому Святішому Патріарху» і наголосив, що «не осоромити ваше ім’я було моїм завданням і моїм спротивом злу».

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.