Сб. Лип 27th, 2024


І що може бути не менш дієвим?

Згідно з дослідженнями вчених з різних країн, вживання кави знижує ризик передчасної смерті, допомагає скинути зайву вагу, покращує мозкову активність, а також призупиняє процеси старіння.

За легендою, відомі європейські філософи та письменники, на кшталт К’єркегора, Канта та Вольтера, обожнювали каву і могли випивати по кілька десятків чашок цього напою на день.

Це нібито допомагало їм творити, і, у випадку з Вольтером та Кантом, дозволило дожити до глибокої старості.

Попри це, деякі люди досі вважають, що кава надзвичайно погано впливає на організм, може призвести до серйозних серцевих захворювань.

Але, як пише NV, видання Inc. зібрало кілька наукових досліджень про цей напій, і, виявилося, що в ньому може бути більше плюсів, ніж мінусів.

Згідно з опитуваннями, які проводили в Іспанії і Великобританії, люди, у яких вживання кави увійшло в звичку живуть на 10 років довше, ніж ті, хто не п’ють її регулярно.

 

Крім того, за даними цього ж опитування, дві додаткові чашки кави на день знижують ризик передчасної смерті на 30% у людей старше 45 років.

Диво-кава у своєму природному середовищі

Експерти з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я протягом 30 років аналізували свідчення 200 тис. лікарів та медсестер про їхніх пацієнтів.

Виявилося, що у людей, які часто пили каву набагато рідше фіксували серцеві та неврологічні захворювання, інсульт, діабет і навіть випадки самогубств.

Вчені дійшли висновку, що одна чашка кави на день знижує ризик смерті від перерахованих причин на 6%, а від трьох до п’яти чашок в день — на 15%.

Кава також допоможе тим, хто хоче схуднути.

Робота вчених з Ноттінгемського університету, яку опублікували в журналі Scientific Reports, свідчить, що кофеїн добре спалює зайву буру жирову тканину, яка може накопичуватися в ділянці шиї, нирок, уздовж верхньої частини спини та на плечах.

Ну і, звичайно, розумові властивості кави, якими нібито користувалися європейські філософи: вчені з Науково-дослідного інституту Krembil у Канаді довели, що кава позитивно впливає на здоров’я мозку та знижує ймовірність розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона.

Такі лікувальні властивості мають антиоксиданти феніліндани, які з’являються в процесі обсмаження кави.

 

Ця речовина зупиняє накопичення в мозку токсичних білків, які пов’язані з хворобами Альцгеймера і Паркінсона.

ТАКОЖ ДУЖЕ КОРИСНИМ Є КАКАО

Якщо ви шукаєте напій, який буде дарувати бадьорість та тепло вранці, але без кофеїнових перепадів, какао-порошок може стати відповіддю.

У столовій ложці міститься лише близько 12 міліграмів кофеїну, порівняно з 25−50 міліграмами в чашці чаю і приблизно 100−150 міліграмами в чашці кави.

Однак варто пам’ятати, що «жодна їжа чи напій не може повністю змінити ваше здоров’я», — каже гарвардський дієтолог Міранда Галаті.





Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.