Пн. Лип 8th, 2024

Найманці шоковані тим, як їх обдурили росіяни

Окрім найманців із Центральної Азії, зараз у російських окупаційних військах проти України воюють жителі Непалу, Шрі-Ланки, Бурунді, Конго та інших країн. Кремль називає всіх добровольцями, проте багато фактів свідчать і про інше.

Як вербують і змушують служити за росію, розповіли у матеріалі OBOZ.UA.

Російський паспорт

Вбитих російських військових замінили мігранти з Центральної Азії. У 2022 році лише серед таджиків власниками російського паспорта стали майже 174 тисячі осіб. А ще є Узбекистан та інші країни колишнього СРСР.

У 2023 році влада РФ спростила вимоги до іноземців для отримання громадянства. І в результаті, за офіційними даними МВС РФ, заявки на отримання російських документів отримали понад 55 тисяч осіб.

Чималу кількість тих, хто вже отримав громадянство, просто почали звозити до військкоматів. Причому на церемонії вручення російських паспортів мігрантам «бонусом» видавали повістки.

Серед тих, кого насильно відправляли на війну, опинилися громадяни Таджикистану та Узбекистану, які не зверталися за громадянством РФ. Однак це не завадило російським силовикам відправити їх до лав окупаційних військ, оскільки ні про яку законність там у принципі не йдеться.

Небезпечна пастка

Окрема категорія представників російських окупаційних військ – жителі екзотичних держав. Наприклад, з Непалу та Шрі-Ланки, які, напевно, не мають найменшого розуміння причин повномасштабної війни, а також того, що відбувається на території України.

Кількість, ланкійців, які зникли на війні, зараз точно знайти нереально – тільки мала частина родичів найманців звернулася до влади, коли остаточно втратила зв’язок із чоловіками.

Наприкінці червня Шрі-Ланка хотіла у Росії компенсацію за загиблих і поранених громадян країни, які брали участь у «СВО».

Під час зустрічі з заступником глави російського МЗС і заступником міністра оборони РФ делегація ланкійських дипломатів, очолювана міністром закордонних справ Тараком Баласурією, порушила питання «виплат сім’ям загиблих і поранених, а також дострокового розірвання контрактів зі шріланкійцями та виплат винагород.

 

Перший заступник голови комітету Держдуми РФ з оборони Олексій Журавльов заявив, мовляв, «іхтамнєт».

– У російській армії офіційно не значаться військові Шрі-Ланки, ми мобілізацію там не оголошували, жодних угод про обмін між країнами військовими фахівцями в природі не існує, – цинічно заявив він.

Також російський депутат додав, що «в цій ситуації не можна серйозно ставитися до претензій, які свідомо перекручені та перебільшені». 

А у травні 2024 року Росія ще й значно активізувала кампанію з набору іноземних найманців для війни проти України в центральній Африці: зокрема у Руанді, Бурунді, Конго та Уганді.

Найманців, за даними ГУР МО, залучають грошовою виплатою у розмірі дві тисячі доларів за підписання контракту, обіцяють щомісячне забезпечення 2200 доларів, медичне страхування, а також російський паспорт для «визволителя»  та членів його родини.

У найманців лише одна функція

Афроамериканських найманців РОВ помітили у зоні бойових дій у різних регіонах України: на Херсонщині, на Донбасі та навіть під час нещодавнього наступу на Харківщині.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України кажуть, що вважати жителів Непалу, Уганди, Шрі-Ланки та інших країн гарними воїнами не варто.

Через жорстоке ставлення російських командирів і невідповідність очікуванням багато найманців дезертують – усвідомивши, що їх відправили на вірну смерть. За даними ГУР, це ті ж самі непальці та ланкійці.

Також іноземні найманці російських окупаційних військ охоче здаються у полон Силам оборони України. Громадяни Непалу, Куби, Сьєрра-Леоне та Сомалі на пресконференції у Києві розповідали, що вони не очікували відправлення на передову, адже абсолютно не навчені воювати й не знають мови. Росіяни їх запевняли, що «працюватимуть у логістиці, у польових шпиталях».

Якщо вони не скоїли на території нашої країни воєнних злочинів, то найманці мають шанс повернутися – звичайно ж, не до Росії, а додому.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.