Сб. Лип 27th, 2024

Поради для городників

Виростити гарну, рівну і соковиту моркву – завдання не з легких. Від моменту посіву до збору врожаю цей овоч потребує спеціального догляду, про який детальніше розповів Сам собі агроном.

Моркву потрібно саджати в легкі, родючі, добре структуровані ґрунти з високим показником аерації й гарною вологопроникністю. Однак для того, щоб отримати гарний та смачний врожай цього не достатньо.

Перше проріджування й азотна підгодівля

Приблизно через 3-4 тижні після появи сходів на рослині з’являється повноцінний третій листочок. Тоді й потрібно провести перше проріджування.

Перед заходом сонця варто рясно полити грядку водою, щоб полегшити висмикування паростків. Наступного дня рано вранці потрібно провести процедуру проріджування. Відстань між рослинами зрештою повинна бути приблизно 2-2,5 см.

Відразу після проріджування приберіть якомога далі вирвані плоди, щоб не привабити комах запахом моркви.

 

Потім розпушіть землю навколо залишених паростків, утрамбуйте її руками та за необхідності засипте поглиблення ґрунтом.

Також одразу після проріджування варто провести комплексне підживлення розчином сечовини й каліє-магнезії або настоянкою з гною в пропорції 1:15. Живильну рідину вносять у вологий ґрунт у міжряддях і під корінь.

Друге проріджування і калійне підживлення

Друге проріджування проводиться через 3-3,5 тижні після першого, коли коренеплоди досягають пучкової стиглості, тобто діаметр корінця становить 0,5-0,6 см. Важливо не затягувати з цією процедурою, оскільки коренева система рослин може переплестись, що ускладнить видалення зайвих сіянців.

Відстань між рослинами після другого проріджування повинна становити 4,5-5 сантиметрів.

 

Така площа дозволяє моркві гармонійно розвиватися і нарощувати розмір коренеплодів.

Після процедури грядку знову рясно проливають водою і проводять другу підгодівлю, використовуючи калійні добрива. Це може бути зольний настій, що готується з 1/2 літра золи на відро води, або розчин сульфату калію. Для його приготування розмішайте 2 столові ложки речовини в відрі води. Для підживлення використовується 5 літрів рідини на погонний метр грядки.

Третя підгодівля

На початку серпня коренеплоди активно наливаються, тому цей період є оптимальним для калійного підживлення, яке сприяє процесам дозрівання.

Для цього використовують 1/2 склянки золи на кожен квадратний метр грядок.

 

Її варто засипати у борозни в міжряддях або присипати нею ґрунт навколо саджанців.

Також можна приготувати зольний настій для поливу або замість золи застосовувати розчин сульфату калію або калійної селітри (три десертні ложки на десять літрів води).

Полив моркви влітку

На самому початку вегетації та після другого проріджування культура потребує рясного поливу, але в решту часу потрібно зволожувати ґрунт значно рідше.

Пам’ятайте, що морква є посухостійкою культурою, тому її поливають раз на тиждень лише під час спеки та посухи. Рідина повинна проникнути в ґрунт на глибину одного шару.

Надто часті й поверхневі поливи шкодять рослинам, змушуючи їхні корені рости близько до поверхні в пошуках вологи.

Підгортання

Наприкінці липня для попередження позеленіння верхівки плодів рекомендується провести підгортання, підгрібаючи землю навколо кожного саджанця.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.