Сб. Лип 27th, 2024


Для багатьох – підключення газової плити чи варної поверхні – альтернатива у часи тотальних знеструмлень 

Встановити вдома газову плиту без дозволу сертифікованих працівників – не можна. Це тягне за собою чималі штрафи, та й взагалі наражає на небезпеку мешканців такої домівки.  Усі роботи з газовим обладнанням вважаються законними лише коли їх виконують офіційні газівники.

І якщо, як альтернативу електричній плиті ви вирішили встановити газову, то найкраще звернутися до оператора газорозподільного механізму (ОГРМ). Вони затверджують якість робіт, ретельно перевіряючи труби, стики та з’єднання щодо відсутності витоків.

Для газового приладу розробляється проєкт. По тому проєкту все будується і в нормативно-правовому акті вказано, що заміна газового приладу здійснювалася через газове господарство. Це як ваша відповідальність, так і ваша безпека, – пояснюють фахівці.

 Для встановлення газової плити потрібно надати такі документи:

  • заява від споживача;
  • копія паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу;
  • копія ідентифікаційного коду;
  • копія документів на право власності приміщенням, де проводитиметься
  • встановлення плити;
  • копія технічного паспорта на будинок чи квартиру (береться в БТІ).

Вартість підключення залежить від регіону та оператора. Ціна включає погодинну оплату роботи майстрів, відстань до об’єкта, транспортувальні послуги тощо.

У столиці це від 589 до 1730 грн за одну підключену одиницю.

Установка оплачується наперед на основі наданого газівниками рахунку. Після сплати робота виконується протягом 10 робочих днів, але день узгоджують з клієнтом.  Після виконання робіт замовнику надають пакет виконавчо-технічної документації. Якщо такі роботи провести самостійно, то помешкання можуть просто відключити від газу. 

Якщо встановлене обладнання перевищить вимоги проєкту, на порушників накладуть чималий штраф.

Розмір штрафу за незаконно підключене обладнання коливається від його типу та обсягу споживання газу домогосподарством. За певних умов штраф може зрости до половини річного споживання.

Згідно з Кодексом газорозподільних систем за нелегальне використання газу недобросовісні споживачі мусять відшкодувати збитки, що були завдані газовому оператору. Розмір штрафів варіюється від 3,5 тисяч до 500 тисяч гривень.

 





Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.