Пн. Лип 8th, 2024

Як не втратити свої заощадження

До кінця цього тижня долар буде стабільним, а можливе зростання курсу виявиться незначним і короткочасним.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин зауважив, що одним з чинників невеликого стрибка курсу долара може стати День незалежності США 4 липня.

Також є довготривалі фактори, які можуть як стримувати, так і тиснути на курс гривні. Перший – це надходження у червні чергових траншів закордонної допомоги, другий – складні перемовини наших посадовців з закордонними кредиторами щодо реструктуризації українського боргу, – зауважив Андрій Шевчишин.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин додав, що для тих, хто має гривневі депозити це найпростіший і найнадійніший спосіб зберегти свої заощадження від знецінення.

Якщо ж говорити про заощадження у валюті, то краще надати перевагу євро. 

Недавно керівництво Федеральної резервної системи США повідомило, що розглядається питання про зниження облікової ставки по долару, тобто відсотка річних, під який центробанки кредитують комерційні банки, уже в цьому році, а не в наступному, аби зменшити інфляцію. Це означає, що долар має подешевшати щодо свого головного конкурента євро і інших валют. 

 

Якщо зараз співвідношення пари долар/євро становить 1,07 долара за один євро, то, як тільки буде ухвалено згадане рішення ФРС, це співвідношення зросте вище 1,10 долара за євро, – розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

При цьому він додав, що не варто купувати євровалюту номіналом понад 100 євро, найкраще 50 євро і нижче. Банкноти великого номіналу не завжди приймають у Європі за готівкових розрахунків, боячись фальшивок.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.