Вт. Жов 15th, 2024

А деякі автозаправки взагалі можуть закрити свій бізнес

Водії стали помічати, що на АЗС почастішали випадки, коли пальне – недоливають. Експерти ж припускають, що проблема тільки набиратиме обертів. І сталося це через законопроєкт №11416-д про підвищення податків і зборів та запровадження нових податків, який минулого тижня ухвалили у Верховній Раді. 

Через введення щомісячного авансового платежу податку на прибуток з кожної автозаправки, що передбачає закон, власники мереж АЗС, які не мають магазинів або магазини яких мають погані продажі, намагатимуться знайти способи «виживання», пояснює експерт паливного ринку Дмитро Льоушкін.

 

Мережам АЗС без магазину буде важко щомісяця платити щомісячний авансовий платіж податку на прибуток з кожної автозаправки, але вони не підуть з ринку. Хоча, можливо, деяким таким мережам АЗС все ж таки доведеться припинити працювати.

Тож фахівець припускає, що автозаправки дедалі частіше недоливатимуть пальне,  
 оскільки потенціал інших методів обману держави вони вже вичерпали. Тож недолив – цілком можливий крок. Невдовзі ухвалений закон підпише президент, потому його опублікують, і він набере чинності. 

Є ймовірність, що закон набуде чинності «заднім числом», з 1 жовтня 2024 року.

Щомісячний авансовий платіж з кожної АЗС: 

  •  З кожною АЗС, яка продає автогаз, до державного бюджету щомісяця потрібно буде сплачувати по 30 000 грн. 
  • 45 000 грн щомісяця потрібно буде платити за кожну автозаправку, яка продає кілька видів палива, при цьому продаж автогазу становить 50% і більше відсотків. 
  • Для всіх інших автозаправок щомісячний авансовий платіж податку на прибуток становитиме 60 000 грн.

Нагадаємо, в Україні з 1 вересня 2024 року збільшили акцизи на бензин, дизельне паливо та автогаз. Це спричинило підвищення цін на АЗС. Щоправда, бензин та ДТП подорожчали мінімально. Найпомітніше подорожчав автогаз. 1 січня 2025 року в Україні знову збільшать акцизи на пальне.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.