Ср. Жов 9th, 2024

Вони провели дослідження

За останнє десятиліття серед молоді частка «одинаків» зросла — людей віком від 18 до 24 років, які не перебувають у романтичних стосунках значно більше. Однак вони щасливі навіть за відсутності партнера.

Вчені вирішили з’ясувати, що саме рухає їхнім оптимізмом, оберігаючи їхню психіку та фізичне здоров’я. Про це пише Medical Xpress

Про дослідження

Дослідження було спрямоване на вивчення відмінностей у рівні щастя в групі самотніх людей шляхом проведення латентного аналізу профілю. Цей аналіз допоміг дослідникам виявити окремі підгрупи серед самотніх молодих дорослих на основі таких чинників, як задоволеність сім’єю і дружбою, невротизм, екстраверсія і самооцінка.

У дослідженні взяли участь 1073 самотніх молодих людей, які заповнили анкети в період з травня по червень 2021 року.

Використовуючи цей аналіз, дослідники виявили п’ять унікальних профілів щастя. Ключові показники включали задоволеність життям, самооцінку і такі риси особистості, як екстраверсія і нейротизм — всі вони взаємодіяли, формуючи різні рівні щастя у різних людей.

Результати дослідження

Найщасливіший профіль, що становив 11 % досліджуваної когорти, характеризувався високим рівнем задоволеності сім’єю та дружбою, екстраверсією, самооцінкою та низьким нейротизмом. А от найменш щасливий профіль, що становив 9,1 % учасників, вирізнявся високим рівнем невротизму, низькою самооцінкою та незадоволеністю стосунками.

Також були зафіксовані гендерні відмінності: чоловіки частіше опинялися в найщасливіших групах, а жінки — у менш щасливих.

Як з’ясувалося, дружні стосунки, відіграють вирішальну роль у визначенні щастя. Адже люди з найщасливіших груп мали сильнішу соціальну підтримку, рідше відчували депресію і тривогу, а також мали міцніше фізичне здоров’я.

Ці результати підкреслюють, що соціальні зв’язки можуть бути захистом від емоційних проблем, таких як високий невротизм або низька самооцінка.

Загалом дослідження дає уявлення про щастя серед самотніх дорослих, показуючи, що, невротизми, можуть впливати на щастя. Напротивагу підтримувальні стосунки, зокрема дружба, можуть значно підвищити задоволеність життям.

Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.