Ср. Жов 23rd, 2024

Природний вітамін та харчові добавки це дві великих різниці

Вчені з медичного центру Бостона встановили, що приймання добавок із вітаміном D протягом двох років не знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань незалежно від дози.

Щоб оцінити вплив добавок з вітаміном D на серце, дослідники вивчили, чи знижують вищі дози речовини рівень двох специфічних білків у крові, які вказують на пошкодження та перенапругу серця. Також вчені проаналізували дані дослідження, в якому вивчався вплив добавок із вітаміном D3 на ризик падінь у дорослих віком від 70 років.

Учасників випадковим чином розподілили між чотирма групами. Перша отримувала 200 одиниць вітаміну D3 на день, друга – 1000, третя – 2000, а четверта – 4000. Рівні біомаркерів серцево-судинних захворювань у крові вимірювалися на початку дослідження, а також через три, 12 та 24 місяці після початку приймання добавок.

Аналіз не підтвердив ефективність приймання вітаміну D для зниження ризику серцево-судинних захворювань в дорослих.

Вчені зазначили, що нижчий рівень вітаміну D був пов’язаний із підвищенням одного з маркерів хвороб серця на початковому етапі.

Однак цілеспрямоване приймання добавок не вплинуло на жодний із показників серцево-судинного здоров’я протягом дворічного періоду дослідження, незалежно від дози.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.