Сб. Лип 27th, 2024


Йдеться про українок окремих спеціальностей віком від 18 до 60 років 

Військовозобов’язані жінки теж мають оновити свої дані у ТЦК. Вони мають стати на облік до 16 липня, так само як й чоловіки у додатку Резерв+, ЦНАПах або ТЦК.

За ігнорування такої вимоги передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу, це від  17 000 до 25 500 грн. Передусім, йдеться про жінок які мають медичні та фармацевтичні спеціальності. 

 

Попри оновлення даних у ТЦК жінок цих спеціальностей не можуть мобілізувати примусово.  

Призвати до ЗСУ можуть лише за особистою згодою – відповідно до постанови уряду №560.

У період обов’язкового уточнення облікових даних, який триває до 16 липня, на медичний огляд взагалі не направляються ті військовозобов’язані, які мають право на відстрочку від призову, віком старше 55 років, заброньовані та жінки, які мають дійсний військово-обліковий документ, – пояснюють у  Кременчуцькому районному ТЦК.

ВЛК треба пройти тільки тим  військовозобов’язаним жінкам, в яких немає дійсного військово-облікового документа, або вони отримують його вперше. 

Обов’язковий військовий облік для жінок з медичною та фармацевтичною освітою запровадили з 1 жовтня 2023 року. На сьогодні без військового квитка вони вже не можуть влаштовуватися на роботу. 





Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.