Нд. Вер 22nd, 2024

Чим небезпечні ці комахи

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Сезон активності ґедзів триває на Рівненщині.Саме зараз самки намагаються добряче напитись людської крові, аби відкласти яйця. На свою жертву вони чатують на лісових сонячних галявинах, полях, луках, а особливо полюбляють водойми.

Загалом на Рівненщині є 35 видів ґедзів, 17 з них – найбільш дошкуляють людям і тваринам у сонячну погоду, хоча є й поціновувачі прохолодної днини. Великі різновиди комах здатні випити до 30 мл крові, повідомляють в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Вберегтись від ґедзів можна, вдягнувшись у максимально закритий одяг із цупкої тканини. Також варто подбати про препарати, які ефективно відлякують таких комах.  

Укуси ґедзів дуже болючі, адже при кровосмоктанні вони досить глибоко розрізають шкіру людини своїм ротовим апаратом, схожим на ножиці, при цьому вводять в рану антикоагулянти, щоб запобігти згортанню крові.

За словами спеціалістів, крім гострого болю, який може тривати понад 2 години, на місці ураження утворюється тривала набряклість і почервоніння. Часто приєднуються алергічні реакції, а нестерпний свербіж призводить до вторинного бактеріального інфікування рани й виникнення флегмон чи абсцесів. Окрім того, ґедзі є переносниками туляремії, сибірки, трипаносомозу, а також збудників гельмінтозів.

Після укусу ґедзя варто промити та продезінфікувати уражене місце, спочатку до нього слід прикласти щось тепле, а за хвилин 10 потрібно накласти холод, щоби зменшити біль та набряк.

«Червоними прапорцями», коли після укусу ґедзів потрібно негайно звернутись до медичного закладу є: 

  • атака одночасно декількох комах;
  • набряк, що збільшується, зокрема не лише в ураженому місці;
  • лихоманка;
  • задишка;
  • зниження артеріального тиску;
  • алергія будь-якої етіології в анамнезі.

До слова, сезон активності цих небезпечних комах триватиме ще 9-10 тижнів.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.