Сб. Лип 27th, 2024

Пояснення юриста

Сусідські дерева можуть затінювати вашу територію, а також «смітити» плодами й опалим листям. Що робити в такому випадку? Чи варто брати ініціативу у свої руки та спиляти їх?

Що кажуть нормативи:

– відстань від межі прилеглої ділянки до стовбура середньорослого дерева (рослини, висота якої не перевищує 3 метри) має бути не менше двох метрів;

– відстань від межі прилеглої ділянки до стовбура високорослого дерева (рослини понад 3-и метри) має бути не менше чотирьох метрів.

Що можна зробити, коли озвучені нормативи порушуються

Сусідські гілки над вашою ділянкою – це порушення прав приватної власності. Сусідське гілляччя може не лише затінювати Ваші квіти і засмічувати вашу територію, але й створювати реальну загрозу Вашому здоров’ю у випадку свого падіння.
Тому

Спилювати сусідські гілки можна

Але якщо дерево в результаті вашого втручання загине, обґрунтовані претензії будуть вже до вас. Це буде вважатися заподіянням матеріальної шкоди та за таке діяння можуть притягнути до адміністративної відповідальності. 

Висновок: дрібні гілки, видалення яких не принесе шкоди дереву – можна пиляти й обрізати; великі гілляччя, спилювання яких може привести до загибелі рослини, зопалу «рубати» не варто.

Якщо сусід конфліктний, свої претензії стосовно нависання гілок над вашою ділянкою варто надати у письмовому вигляді. Подібне звернення до сусіда слід надіслати рекомендованим листом через пошту. Важливо, щоб у Вас на руках було повідомлення про отримання листа.

В листі потрібно вимагати від власника прилеглої ділянки усунути порушення, а також вказати дату, до якого числа він повинен спиляти гілки, що Вам заважають. Оптимальний термін – один місяць з моменту отримання звернення.

Якщо сусід не вдаватиметься до жодних дій на вашу вимогу, тоді можна спиляти гілки та не боятися, що при загибелі дерева вас притягнуть до адміністративної відповідальності.

Джерело



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.