Пт. Лип 5th, 2024

14 липня – день Дем’яна та Кузьми

1 липня люди молилися Кузьмі та Дем’яну про позбавлення від хвороб. Святі брати з давніх пір вважаються покровителями лікарів.

У цей день прийнято збирати малину й аґрус на компоти та варення. Вважається, що якщо зварити варення в цей день – воно буде особливо смачним.

Селяни вірили, якщо в цей день прополоти город, то бур’янів не буде. Також був період сінокосу, тому люди не сиділи вдома, а працювали в полях. 

До заходу сонця 1 липня потрібно попросити вибачення у всіх, кого свідомо чи несвідомо, словом чи ділом образили.

За народною традицією жінки 1 липня збиралися на жіночі посиденьки – влаштовували такий собі жіночий день. Також кажуть, що якщо зробити на Кузьминки хоч одну добру справу, то незабаром знайдеш щастя.

Що не можна робити 1 липня

Не можна 1 липня багато витрачати грошей. Вірили, що чим більше коштів вдасться заощадити сьогодні, тим більше грошей додатися в найближчому майбутньому.

Не варто робити пропозицію руки і серця. Вважали, що навіть якщо в цей час в парі панує мир і спокій, у шлюбі все виявиться рівно навпаки.

Жінкам не можна важко працювати на городі, і в саду, а також прати й прибирати. Вважається, що якщо порушити цю заборону до заходу сонця, то весь рік доведеться працювати вдвічі більше, ніж раніше.

Народні прикмети дня не радять цього дня скаржитися на життя і робити великі покупки – будуть невдалими

Народні прикмети на 1 липня

  • Зірки дуже яскраво мерехтять 1 липня на нічному небі, а вранці видно хмари – буде сильна гроза
  • Сорока кричить – буде тривала спека.
  • Якщо серп місяця червонуватий – будуть вітри, кінці серпа затупились – до злив.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.