Пн. Лип 8th, 2024

Є лайфхаки

Після того, як в Україні підвищили тариф на електроенергію, використання звичних побутових приладів обійдеться українцям у копійчину. Наприклад, доведеться ощадливо використовувати ту ж пральну машину.

Нагадаємо, що тариф на електроенергію з 1 червня — 4,32 грн/кВт.

У середньому пральна машина за годину роботи споживає 0,8-1,5 кВт електроенергії та від 35 до 60 літрів води, пише Телеграф. Якщо прати приблизно 2-3 рази на тиждень по 3 години при споживанні 1,5 кВт, то на тиждень пралка витрачає близько 13,5 кВт або 54 кВт на місяць, а це додасть до платіжки близько 235 гривень на місяць за світло.

Тому щоб менше платити щомісяця, важливо економно прати речі.

Не можна перевантажувати пральну машину, інакше речі випруться не так якісно, як треба і доведеться перепрати. А це додаткова витрата води та електроенергії.

Щоб перевірити завантаженість машинки, поверх речей потрібно покласти свою руку — якщо вона не вміщається, то частину речей потрібно вийняти з барабана.

Також радять користуватися програмами з економією води та електроенергії – у більшості сучасних пральних машин вони є. До того ж краще прати при низькій температурі, якщо дозволяє тип тканини.

Перехід від 40 до 30 градусів може заощадити 38% енергоспоживання.

Важливо не перестаратися із засобами для прання. Якщо їх буде занадто багато, то це призведе до додаткових промивань, а отже, збільшить споживання води та електроенергії.

Якщо встановлено двозонний лічильник на світло, то в період з 23:00 до 07:00 діє «нічний тариф», вартість електроенергії за яким коштує на 50% дешевше.

Також у деяких регіонах України встановлено різні тарифи на електроенергію у різний час доби.



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.