Ср. Жов 16th, 2024

Українці полюбляють цей напій, проте за багато років споживання й досі не знають, чим правильно його закушувати. Та чи треба взагалі 

Правило 4С

Коньяк не п’ють великими ковтками чи відразу. Треба навчитися насолоджуватися ковточками, тримати напій у роті аби повністю відчути смак.  Після ковтка коньяку треба вдихнути через ніс, щоб розкрити весь аромат напою.

В Україні коньяк часто закушують лимоном. Але це не правильно, оскільки лимон повністю перебиває смак коньяку. У Франції, де створили технологію приготування коньяку, існує правило 4С:

  • коньяк (cognac);
  • шоколад (chocolate);
  • сигара (cigare);
  • кава (coffee).

Вживання коньяку перетворюється на справжню церемонію: спочатку подають каву, потім коньяк, після кількох ковтків закусують шматочком чорного шоколаду, а потім викурюють сигару.

Що подати на стіл до коньяку 
 
В кожному українському домі за добру традицію вважають подавати м’ясо. Найкращим вибором є тонко нарізані буженина або телятина. П’ятирічний або трирічний коньяк також добре поєднується з червоним м’ясом птиці (індичка, гусак, качка), завдяки легкій кислинці і чудовому балансу фруктових ноток.

Нещодавно стало популярним, і багато людей уже оцінили таке поєднання – коньяк з японськими стравами (суші та сашимі). Також до нього добре пасують більшість фруктів та ягід, але вони не повинні бути надто солодкими (гранат, виноград, груші, кисла полуниця).

Чим більша витримка напою, тим солодші фрукти слід обирати. До молодого коньяку добре підійдуть ягоди. Якщо ви хочете подати сирну тарілку, вибирайте благородні сири, особливо дуже тверді, які згладжують ефект обпалювання від напою і підсилюють його посмак.

ДЖерело: ТСН

 



Джерело

Від Світлана Савіцька

Журналіст, уродженець Костопіля, працювала перед війною в одній із Рівненьских газет журналістом.